Olivera arbequina

L’arbequina és una varietat d’olivera. La varietat és oriünda del municipi d’Arbeca a la comarca de les Garrigues que li va donar el nom. Aquesta varietat és considerada com una de les millors del món, tant per la producció i regularitat com per la qualitat de l’oli. Es conrea principalment al Camp de Tarragona, l’Urgell i les Garrigues.

Segons diu la llegenda, el duc de Medinaceli, que vivia al castell-palau d’Arbeca, la va portar de Palestina al segle XVII. La promesa d’un ral de billó per cada olivera plantada (que finalment no complí) n’impulsà el cultiu arreu de la comarca. Tot i que ja hi havia constància d’oliveres d’aquesta mateixa classe a tot el terme.

Produeix un oli molt apreciat per les seves excel·lents qualitats organolèptiques però de baixa estabilitat. Dona olis de qualitat meravellosa amb aroma delicat, amb tons cítrics i predomini del sabor dolç. També malgrat que la seva petita mida fa servir d’oliva de taula. El seu pinyol, al contrari que la majoria de les varietats, té un alt percentatge de germinació i això fa que serveixi de portaempelt. El fruit s’utilitza principalment per a almàssera, i té un rendiment en oli del 17,2 al 19,5%.

Referències

https://ca.wikipedia.org/wiki/Arbequina

Advertisement

Autor: peminsu

Pere Minobas Suquet Enginyer Tècnic en Informàtica i Llicenciat en Documentació. Especialitzat en Informació i Sistemes Documentals. Una bona cervesa o un bon cafè. minobas.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: